Celler Eravi – Macabeo Inherent 2021

Oranje wijn is wijn zoals geen ander. Wijnen zoals deze Macabeu (Macabeo in het Nederlands) van Eravi, waren tot niet eens zo heel lang geleden vooral te vinden in Oost-Europese wijnlanden. Inmiddels is oranje wijn in rap tempo de rest van de wereld aan het veroveren. Ook in Nederland is het een type wijn dat al een paar zomers lang niet van de wijnkaarten af te slaan is. En dat snappen we heel goed. Bij de oranje wijn van Eravi blijft het fermenterende sap van de witte Macabeudruiven, de most, gedurende 7 dagen in contact met de schillen van de druiven. Even koppie onder, om er vervolgens uit te komen in de perfecte tint amber. De schillen staan in die tijd dus kleur, smaak én tannine af, waardoor je een wijn krijgt die zich niet meteen omver laat blazen. Het resultaat is een unieke en bonte verzameling van aroma’s zoals stuifmeel, honing, sinaasappelschil, amandelen en mediterrane kruiden. Deze Macabeu staat stevig in z’n schoenen, zonder twijfel zo robuust als een glas rode wijn. En tegelijkertijd doet het je watertanden als een glas wit. Wat een kleurrijke toevoeging aan het wijnspectrum. 

15,00

MACABEO

ORANJE

OXIDATIEF

Body: MEDIUM/VOL

Alcohol: 13 %

Zuur: MEDIUM

RIJPING: 3 maanden houtrijping

ontmoet de wijnboer uit de wijnbox van baltazar

MUXAGAT – BOURO BRANCO 2022

SMAAKPROFIELOranje wijn is wijn zoals geen ander. Wijnen zoals deze Macabeu (Macabeo in het Nederlands) van Eravi, waren tot niet eens zo heel lang geleden vooral te vinden in Oost-Europese wijnlanden. Inmiddels is oranje wijn in rap tempo de rest van de wereld aan het veroveren. Ook in Nederland is het een type wijn dat al een paar zomers lang niet van de wijnkaarten af te slaan is. En dat snappen we heel goed. Bij de oranje wijn van Eravi blijft het fermenterende sap van de witte Macabeudruiven, de most, gedurende 7 dagen in contact met de schillen van de druiven. Even koppie onder, om er vervolgens uit te komen in de perfecte tint amber. De schillen staan in die tijd dus kleur, smaak én tannine af, waardoor je een wijn krijgt die zich niet meteen omver laat blazen. Het resultaat is een unieke en bonte verzameling van aroma’s zoals stuifmeel, honing, sinaasappelschil, amandelen en mediterrane kruiden. Deze Macabeu staat stevig in z’n schoenen, zonder twijfel zo robuust als een glas rode wijn. En tegelijkertijd doet het je watertanden als een glas wit. Wat een kleurrijke toevoeging aan het wijnspectrum. 

ACHTERGRONDVeel wijnboeren houden graag de controle tijdens de fermentatie, en gebruiken daarom een kweekgist (sacchorammyces) die een hele zuivere omzetting van suiker naar alcohol heeft. Gist is van nature ook aanwezig op de schil van de druif en vaak ook aanwezig in de lucht van de wijnkelder. Deze gisten worden ‘wilde gisten’ genoemd en worden vooral bij de productie van oranje wijnen gebruikt. Wilde gisten produceren complexere moleculen, en daardoor ook een breder spectrum aan aroma’s. In de praktijk maken fruitige aroma’s dan langzaam plaats voor aroma’s van bijvoorbeeld stal, cider/ sherry of gedroogde bloemen. 

GEGRILDE COURGETTE MET WARME YOGHURT EN SAFFRAANBOTER UIT DE KEUKEN VAN CULY.NL

Oranje wijn is enorm veelzijdig inzetbaar en daarom een uitstekende maaltijdbegeleider. Ook met lastige smaken waar rood en wit niet tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan uitgesproken smaken uit de Aziatische keuken, maar ook bij geroosterde Oosterse specerijen zoals komijn- en korianderzaad in combinatie met groente. 

Klik hier voor het gerecht
baltazar recept uit de wijnbox van oktober

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Celler Eravi – Macabeo Inherent 2021” te beoordelen

1
    1
    Winkelwagen
    oranje wijn uit de wijnbox van het wijnabonnement om cadeau te doen
    Celler Eravi - Macabeo Inherent 2021
    Aantal: 1