Muxagat – Douro Branco 2022

Douro is het hart van de wereldwijde Portproductie. Toch is de streek met een totaal van iets meer dan 40.000 hectare aan wijngaarden helemaal niet zo groot. In de Douro liggen wijngaarden namelijk niet naast elkaar, maar liggen ze verspreid en zijn ze als terrassen opgebouwd tegen de steile heuvels. Als een soort slierten van slecht 2 meter breed en honderden meters lang, sieren de wijngaarden de heuvels in de vallei. Slechts 10% van de druiven is wit, en het meeste daarvan eindigt ook nog eens als witte Port. Witte wijn uit de Douro is dus bij voorbaat al bijzonder, maar deze van wijn van Quinta Muxagat – gemaakt van Rabigato, Arinto, Gouveio en Viosinho – is het geluksdubbeltje van de Douro. De druiven rijpen op grote hoogte in de heuvels wat onder andere zorgt voor een fijne frisheid en aroma’s van citroen, limoen, bloesem en steenfruit. Negen maanden houtrijping op Frans eikenhouten vaten zorgt daarnaast voor aroma’s van toffee en vanille en een wolk van bevredigende, mondvullende romigheid. Het vinden van de juiste balans tussen houtrijping en frisheid is zeker geen geen vanzelfsprekendheid, eerder fragiel als een teer vaasje. En die van Muxagat zit echt perfect binnen de lijntjes. 

15,00

RABIGATO

DOURO

HOUTGERIJPT

Body: MEDIUM/VOL

Alcohol: 13,5 %

Zuur: MEDIUM

RIJPING: 9 maanden houtrijping

MUXAGAT – BOURO BRANCO 2022

SMAAKPROFIELDouro is het hart van de wereldwijde Portproductie. Toch is de streek met een totaal van iets meer dan 40.000 hectare aan wijngaarden helemaal niet zo groot. In de Douro liggen wijngaarden namelijk niet naast elkaar, maar liggen ze verspreid en zijn ze als terrassen opgebouwd tegen de steile heuvels. Als een soort slierten van slecht 2 meter breed en honderden meters lang, sieren de wijngaarden de heuvels in de vallei. Slechts 10% van de druiven is wit, en het meeste daarvan eindigt ook nog eens als witte Port. Witte wijn uit de Douro is dus bij voorbaat al bijzonder, maar deze van wijn van Quinta Muxagat – gemaakt van Rabigato, Arinto, Gouveio en Viosinho – is het geluksdubbeltje van de Douro. De druiven rijpen op grote hoogte in de heuvels wat onder andere zorgt voor een fijne frisheid en aroma’s van citroen, limoen, bloesem en steenfruit. Negen maanden houtrijping op Frans eikenhouten vaten zorgt daarnaast voor aroma’s van toffee en vanille en een wolk van bevredigende, mondvullende romigheid. Het vinden van de juiste balans tussen houtrijping en frisheid is zeker geen geen vanzelfsprekendheid, eerder fragiel als een teer vaasje. En die van Muxagat zit echt perfect binnen de lijntjes. 

ACHTERGRONDEr zijn veel raakvlakken tussen de smaak van zuren, mineraliteit en ziltigheid. En het lijkt wel of deze Douro branco ze allemaal bezit. Vooral als je de wijn koud serveert zullen de zuren genadeloos huishouden in het glas. Laat je de wijn rustig opwarmen, introduceer je daarmee ook de houtrijping in de wijn. Naast aroma’s van houtrijping wordt ook de smaak van de wijn aangenamer, intenser en complexer. Als je een wijn zoekt die het uiterste vergt van je smaakpapillen dan biedt Muxagat soelaas. 

KLASSIEKE SALADE NICOISE MET AARDAPPEL, SPERZIEBONEN EN GEGRILDE TONIJN UIT DE KEUKEN VAN CULY.NL

Bij een houtgerijpte en tegelijkertijd frisse witte wijn zoek je naar een gerecht dat in grote lijnen hetzelfde weet te bieden. De zure smaken van de vinaigrette, rauwe tomaat, sjalot en romaine sla weten zich goed te schikken naar de zuren uit de wijn. De houtrijping maakt het daarna in een één- tweetje af met de gegrilde tonijn. 

Klik hier voor het gerecht
bijpassend recept wijn in de wijnbox

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Muxagat – Douro Branco 2022” te beoordelen

1
    1
    Winkelwagen
    oranje wijn uit de wijnbox van het wijnabonnement om cadeau te doen
    Celler Eravi - Macabeo Inherent 2021
    Aantal: 1